Jurkovičova rozhledna na Karlově kopci nad Valašskou dědinou vás přivítá ke konci roku 2011

28.04.2011

Pokud patříte mezi obdivovatele staveb Dušana Jurkoviče, budete mít možnost od listopadu tohoto roku na vlastní oči vidět novou rozhlednu (Jurkovičovu rozhlednu) nedaleko Valašské dědiny (Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm), která se v těchto dnech buduje podle Jurkovičova projektu z roku 1896.  

Město Rožnov pod Radhoštěm bude mít na konci roku 2011 novou turistickou atrakci, a to ne jen tak ledajakou. Na Karlově kopci (467 m n. m.) nad Valašskou dědinou, která tvoří jeden z celků skanzenu Valašského muzea v přírodě, se právě v těchto dnech buduje rozhledna.

Rozhleden v různém architektonickém slohu naleznete ve Zlínském kraji spoustu. Tvar valašského klobouku má rozhledna Královec u Valašských Klobouk a rozhledna Čubův kopec u Francovy Lhoty, maják zase najdete ve Starém Městě v podobě rozhledny Maják Šrotík a věže mobilních operátorů plnících také funkci rozhledny se nacházejí u Vizovic (rozhledna Loučka - Doubrava), u Uherského Brodu (rozhledna Na Lhotce), u Uherského Hradiště (rozhledna Rovnina) a u hraničního přechodu Bumbálka (Sůkenická rozhledna).

Jurkovičovy stavby Libušín a Maměnka - turistické lákadlo PustevenKdo však zná stavby Libušín a Maměnka na Pustevnách nedaleko Radhoště  (1 129 m n. m.) nebo lázeňské budovy a kolonádu v lázních Luhačovice projektované Dušanem Jurkovičem (1868 - 1947), tuší, že rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm bude naprostý unikát. Projekt tohoto známého architekta z roku 1896 se stal předlohou pro vznikající rozhlednu a nese se v podobném architektonickém slohu jako zmiňované stavby na Pustevnách.

Postavit rozhlednu právě na Karlově kopci bylo rozhodnuto vedením města Rožnov pod Radhoštěm, a to hned z několika důvodů. V minulosti tudy totiž vedly vycházkové chodníčky v současnosti již zaniklých lázní. Právě chodníčky by se výstavbou rozhledny mohly časem také obnovit a byly by součástí plánované naučné stezky vypovídající o historii lázeňství v Rožnově pod Radhoštěm. Stejně tak blízkost Valašské dědiny, která je společně s Mlýnskou dolinou a Dřevěným městečkem nejvyhledávanějším turistickým cílem Rožnovska, slibuje v budoucnu velkou návštěvnost rozhledny.

Stavba rozhledny o výšce 18 m za více než 10 miliónů korun je hrazena především z fondů Evropské unie a zbytek z nadace.

« Zpět

Novinky



Obři dlouhých vln

31.03.2021

Patří mezi deset nejvyšších staveb v Česku, svého druhu je ale v naší zemi jediný.  číst více

Svět vystřižený z papíru

30.03.2021

Nemusíte cestovat do vzdálené ciziny, abyste spatřili Sochu Svobody, Big Ben nebo Velkou čínskou... číst více

Soutěska s nádechem pralesa

29.03.2021

U našich slovenských sousedů platí za jednu z nejkrásnějších soutěsek. Přitom z Česka je to... číst více

Naši partneři

Hvězdárna Valašské Meziříčí
Kysucká hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste
OP Přeshraniční spolupráce SR-ČR 2007-2013
Společně bez hranic
Region Bílé Karpaty
Trenčianský samosprávny kraj
Zlínský kraj
Žilinský samosprávny kraj


mapa webu