Slabikář devatera řemesel ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm 28. května 2011

11.05.2011

Kovářská dílna Již několikátý rok vám Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm umožní vyzkoušet si stará tradiční řemesla - hrnčířství, provaznictví, výrobu malých píšťalek, voskových svíček a jiných předmětů.

Zavítáte-li poslední květnovou sobotu do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, budete mít možnost si vlastníma rukama vyzkoušet - v dnešní době spíše exoticky znějící názvy řemesel - provaznictví, hrnčířství a výrobu dalších drobných předmětů, např. píšťalek, voskových svíček a hadrových panenek.

Znalost a dovednost řady z těchto a dalších řemesel byla v minulosti pro lidi z Valašska životně důležitá a nezbytná. Proč si tedy nepřipomenout manuální zručnost a technické znalosti, které naši předkové měli již před dávnými lety, a které my v dnešní automatizované výrobě již jen těžko dokážeme ocenit? Dokážete si představit, že večer netrávíte u televize, počítače nebo v oblíbené hospůdce, ale "bavíte se" tkaním látky, abyste si z ní další večer ušili košili, ve které budete v létě chodit pracovat na pole nebo do kovárny?

Pod vedením lektorů a mistrů ve svém oboru se z vás sice nestane profesionální tkadlec, švadlena nebo hrnčíř, ale možná v sobě objevíte vlohy k tomuto řemeslu a může se lehce stát, že vás to jednoduše bude bavit a možná právě vy tradici starých řemesel ponesete dál.

Více se dozvíte na stránkách www.vmp.cz.

« Zpět

Novinky



Obři dlouhých vln

31.03.2021

Patří mezi deset nejvyšších staveb v Česku, svého druhu je ale v naší zemi jediný.  číst více

Svět vystřižený z papíru

30.03.2021

Nemusíte cestovat do vzdálené ciziny, abyste spatřili Sochu Svobody, Big Ben nebo Velkou čínskou... číst více

Soutěska s nádechem pralesa

29.03.2021

U našich slovenských sousedů platí za jednu z nejkrásnějších soutěsek. Přitom z Česka je to... číst více

Naši partneři

Hvězdárna Valašské Meziříčí
Kysucká hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste
OP Přeshraniční spolupráce SR-ČR 2007-2013
Společně bez hranic
Region Bílé Karpaty
Trenčianský samosprávny kraj
Zlínský kraj
Žilinský samosprávny kraj


mapa webu